دیلی چیست؟
پلاگین دیلی افکتیه که واسه ایجاد بازتاب صدایی تو فواصل زمانی مشخصه. با یه مثال شروع میکنیم: وقتی به کوه میریم و اونجا فریاد میزنیم، صدا عینا به همون شکل بهمون برمیگرده، این دقیقا همون پلاگین دیلیه. پلاگین دیلی تو اف ال استودیو قابلیت کنترل پنینگ و اجرای استریو ( Stereo ) پردازش روی صدا رو داره.
دیلی درواقع اکوها یا انعکاسهای یک سیگنال صوتیه، که ما این اکوها رو کنترل میکنیم.
دیلی در کنار ریورب از پرکاربردترین افکتها در میکس و مسترینگ هست. اگر از دیلی به شکلی خلاقانه استفاده کنیم، جذابیت آهنگمون رو بیشتر کردیم و خسته کننده بودن آهنگ رو کم میکنیم. دوستانی که از دیلی تو آهنگهاشون استفاده میکنن میدونن که این افکت چقدر فوقالعادهست و چه تاثیرهای مثبتی توی زیباتر شنیده شدن صداها داره.
حالا شاید واستون سوال پیش بیاد، پس فرقش با ریورب چیه؟
در واقع ریورب و اکو از خانوادهی دیلی هستن که اکو به این خانواده نزدیکتره. هر سه مورد افکت انعکاسهای صدا هستن که تفاوتشون توی بازهی زمانی بازگشت انعکاس سیگنال صداست. تو ریورب این فاصلهی زمانی کمتره. یعنی فاصلهی زمانی بین انعکاسها و سیگنال اصلی، اونقدری کمه که ما این انعکاسها رو به همراه سیگنال صدای اصلی، پیوسته میشنویم و ذهن ما همهی سیگنالها رو یکی درنظر میگیره و میشنوه. اما خب مسلما دیلی فضای گستردهتری داره.
حالا بریم سر اینکه دیلی چجوری کار میکنه؟
نحوهی کار دیلی بسیار سادست. سیگنال صدای ورودی وارد بافر موقت میشه، بعدش تو بازهی زمانی که تنظیم کردیم، فراخوانده میشه؛ به این بازه زمانی دیلی تایم میگن. اگه بخواهیم به سیگنال ورودی افکت اکو بیشتری بدیم، صدای خروجی از دیلی رو دوباره وارد دیلی میکنیم (مثل یک لوپ). نحوهی عملکرد دیلی رو ببینن :
پارامترهای دیلی :
مثل هر پلاگین و ابزار دیگه ای، دیلی هم پارامترهای متفاوتی داره که هرکدومش وظیفهی خوش رو انجام میده.
دیلی تایم (Delay Time) :
به زمانی که طول میکشه تا یک دیلی اتفاق بیوفته دیلی تایم میگن. مثال میزنم : اگه من یک صدای وکال دارم که دیلی تایمش 100میلیثانیهست، یعنی من صدای دیلی رو بعد از 100میلیثانیه میشنوم.
سینک (Sync):
این آپشن به ما اجازه میده تا دیلی خودمون رو با نرم افزار (DAW) خودمون سینک کنیم. مسلما تو این حالت، کنترل روی دیلی بیشتر و بهتر میشه.
(Low Cut & High Cut):
با عبور دادن قسمتهایی از سیگنال از این فیلترها، میتونیم به خروجی صدامون شکل بدیم.
فیدبک(Feedback) :
مقدار سیگنالهای صدایی رو که میخوایم اکوی بیشتری داشته باشه رو دوباره وارد چرخهی دیلی میکنه. هرچه فیدبک بیشتر باشه، تعداد اکوها بیشتر میشه.
فِیز (Phase):
این پارامتر به راحتی فاز کانالی رو که انتخاب میکنیم، معکوس میکنه. این آپشن به ما این امکان رو میده که صدای دیلی گستردهای داشته باشیم (Ultra Wide).
میکس(Mix):
پارامتر میکس به ما امکان کنترل بالانس خشکی (Dry) و خیسی (Wet) سیگنال رو میده. همونطور که میدونین درای به سیگنال اصلی و وِت به سیگنال پردازش شده (در این قسمت دیلی) میگن.
با شناختن این پارامترها و تاثیری که هرکدوم روی چگونگی دیلی دارن، حالا میتونیم از این افکت محبوب تو آهنگهامون استفاده کنیم.
از چه پلاگین دیلی استفاده کنیم؟
در کل آپشنهای اصلی بین تمام پلاگین های دیلی ثابته؛ پس فرق زیادی نمیکنه که از کدوم پلاگین تو آهنگهامون استفاده کنیم. اما بعضی از پلاگینها قابلیت بیشتری دارن که با توجه به نیازی که داریم میتونیم از اونا استفاده کنیم.
نکته:
مثل تمام افکتها و پردازشهای دیگه تو میکس، دیلی هم اگه درست استفاده بشه به شدت به رنگ و حس موسیقی کمک میکنه. از طرفی استفاده بیشازحد و زیادهروی توش، قطعا باعث تخریب پروژه میشه. واسه همین قبل از استفاده از افکت دیلی توی آهنگ، حتما دلیل استفاده خودتون رو مرور کنین.
امیدوارم از مطالب این مقاله بخوبی استفاده کرده باشید. ما تا جایی که تونستیم سعی کردیم پاسخ سوالاتی که برای شما پیش میاد رو توی این مقاله قرار بدیم.
پیشنهاد میکنم مقاله های قبلی و بعدی رو با دقت بخونید، خیلی بدردتون میخوره.