مالتی بند کمپرسور از اون دسته پردازشگرهایی محسوب میشه که کمتر شناخته شده، اما اگه ازش به درستی استفاده بشه میتونه ابزار قدرتمندی واسه کنترل یک میکس باشه.
یک مالتی بند کمپرسور در واقع 3 یا 4 کمپرسوره که کنار همدیگه کار میکنن و هر کدوم از اونا به صورت جداگانه یک باند فرکانسی متفاوتی رو پردازش میکنن. که تو محدوده 20 هرتز الی 20000 هرتز قرار داره. تو حالت تئوری شما میتونین یه همچین چیزی رو خودتون بسازین. واسه اینکار میتونین سیگنال صوتی رو وارد Crossover کنین و اونو (معمولاً ) به ۳ یا ۴ باند فرکانسی تقسیم کنین و هر باند رو به کمپرسور مربوط به خودش ارسال کنین.
در واقع، مراکز رادیویی قدیم – که در حال حاضر به طور گستردهای بین مردم به عنوان بنیانگذاران اصلی مالتی بند کمپرسور شناخته میشن – از این روش استفاده میکردن؛ اونا با این روش میتونستن کنترل بیشتری روی کل میکس یک اهنگ داشته باشن، که به این ترتیب شما میتونستین صدای واضحتری رو تو رادیو بشنوین و مشکلات Signal Overage هم بوجود نمی اومد.
مالتی بند کمپرسورها مدرن و امروزی، هم به صورت سختافزاری هم به صورت نرم افزاری در دسترس هستن.
یک مالتی بند کمپرسور معمولی شامل 3، 4 یا 5 بانده که کاربران میتونن از اونا استفاده کنن. معمولا تقسیمات این باندها به شکل زیر هست:
اگه صدا رو به صورت جداگانه تو این باندها کمپرس کنین، میتونین توی یک سیگنال پیچیده، کنترل بیشتری روی عناصر سیگنال داشته باشین مثل یک میکس کامل و علاوه بر اون میتونین کنترل بهتری روی سیگنالهای Wide داشته باشین. از لحاظ فنی موضوعی رو بررسی میکنیم تا بتونیم مزیت و برتری کمپرسورهای مالتیبند رو تو مقایسه با کمپرسورهای یک بانده نشون بدیم. وقتی ترنزینت ها رو کمپرس میکنین اصطلاحاً ” Pump ” های ناخواسته بوجود میان یعنی به جای اینکه یک عنصر رو که بهش احتیاج داره کنترل کنه، Level همه سیگنال صوتی شما، به صورت ناخواسته بالا و پایین میره.
یک نمونه بارز تو این زمینه اختلال توی Kick هست که وقتی ابزار دیگه ای در حال اجراست، Kick به خوبی پخش نمیشه. اگه از یک کمپرسور یک بانده استفاده کنین تا Kick رو اصلاح کنین، هر دفعه که Kick اجرا میشه، ابزار دیگه ای هم تحت تأثیر اون قرار میگیره و اون ابزار هم با Kick شما “Pump” میشه. یک مالتی بند کمپرسور میتونه بکار گرفته بشه تا فقط تو باند پایینتری Gain رو کم کنه، جایی که بیشتر انرژی ترنزینت اضافی توش قرار داره، و به این ترتیب بدون اینکه پارت های دیگه رو تحت تأثیر قرار بده میتونه ضربه Kick رو کنترل کنه، که بیشتر انرژی اون پارتها تو بخش باند میانی هست.
ساختار مالتی بند :
یک مالتی بند کمپرسور معمولی دارای ۳ الی ۵ باند مختلفه، که معمولاً هر کدوم از این باندها تمام کنترلهایی رو که یک کمپرسور یک بانده داره، شامل میشه.
Attack, Release, Gain, Threshold, Ratio و تو بیشتر مواردknee.
بعضی وقتها کنترلهای اضافی هم توشون قرار داده شده، گاهی هم ساختارشون با هم متفاوته. ممکنه کنترل Depth توش قرار داده باشن، که با استفاده ازش میتونین یک Limit واسه کنترل بیشترین میزان کم شدنGain ، قلههای خیلی قوی قرار بدین تا بتونین از Pumping جلوگیری کنین.
تو بعضی از کمپرسورهای مالتیبند Upward Compression وجود داره که تو این حالت به جای اینکه سیگنالهای سطح بالا رو پایین بیارن، سیگنالهای سطح پایین بالا رو بالا میارن. تو این حالت شما بازم اثر Dynamic Range Reduction رو حس میکنین، اما به جای اینکه پردازش روی پارتهایی که صدای بلندتری دارند انجام بشه، این پردازش روی پارتهایی که صدای کمتری دارن انجام میشه.
نکته:
طبیعتاً کنترلهایی وجود دارن که مشخصاً مربوط به عملکرد کمپرسور مالتیبند هست. ممکنه دکمههای Solo و Bypass روی هر کدوم از باندها وجود داشته باشه. Solo یک یا چند باند رو به صورت منحصر به فرد جدا میکنه تا کاربرا بتونن تشخیص بدن که کدوم قسمت از صدا ابزارهای مجازی یا اجزاء میکس تو باند مشخص شده برجستهتره. دکمه Bypass باند رو صامت نمیکنه، اما در صورتی که بخواید تنها محدوده مشخصی از باند رو پردازش کنین، این دکمه میتونه کمپرسور رو توی یک باند مشخص غیر فعال کنه، مثل .Kick
کاربرد مالتی بند کمپرسور ها:
یک مالتی بند کمپرسور میتونه روی هر سیگنالی به کار گرفته بشه، خصوصاً سیگنالهایی که فرکانسهای اوناwide هست، جایی که بخشهای مختلف یک صدا ممکنه از پردازشهای مشخصی استفاده کنن. در این صورت این پردازشها فقط روی بخشی از کل سیگنال صوتی لحاظ میشن. تو این مورد یک بسته کامل درام، میتونه یک مثال بارز باشه. واسه مثال اگه شما مثل گذشته یک درام رو به صورت استریو ضبط کرده باشین و بعضی قسمتهای درآمها به بهترین شکل بالانس نشده باشن، یک مالتیبند کمپرسور میتونه بهتون کمک کنه.
امروز مهمترین کاربرد کمپرسورهای مالتیبند تو قسمت مسترینگه. ابزارهای مالتیبند توی یک میکس کامل میتونن فرکانسهای مختلفی رو به خودشون اختصاص بدن و اون بخشها رو تصرف کنن، واسه همین این امکان براتون فراهم میشه تا بتونین کنترل بیشتری روی عناصر مختلف میکس داشته باشین.
امیدوارم از مطالب این مقاله بخوبی استفاده کرده باشین. ما تا جایی که تونستیم سعی کردیم پاسخ سوالاتی که برای شما پیش میاد رو توی این مقاله قرار بدیم.
پیشنهاد میکنم مقاله های قبلی و بعدی رو با دقت بخونید، خیلی بدردتون میخوره.